Biografia
La Fundació Maria-Mercè Marçal neix amb la voluntat d’honorar, estudiar i difondre l’obra i la figura de Maria-Mercè Marçal. Es constitueix, alhora, amb l’aspiració d’esdevenir un espai de cultura orientat per les perspectives amb què Maria-Mercè Marçal va bastir la seva trajectòria vital i literària.
Atesa la intensa relació i les col·laboracions que Maria-Mercè Marçal va mantenir amb les altres arts, la Fundació vol donar suport i promoure la creació literària i artística, i la relació entre les diferents arts.
En la mesura que Maria-Mercè Marçal va dedicar bona part de la seva obra i del seu pensament a cercar paraules per dir l’experiència femenina i el seu lloc a la societat, la Fundació pretén posar l’èmfasi en l’autoritat femenina, sense deixar d’estar oberta a tothom.
Una de les característiques de la poesia marçaliana és la fusió entre tradició literària i cultura popular. Per aquest motiu, la Fundació vol potenciar activitats d’acostament entre aquestes dues tradicions.
Maria-Mercè Marçal ha contribuït indiscutiblement a l’enriquiment de la llengua i la cultura catalanes i ha expressat amb constància, en les seves col·laboracions amb editorials i premis i en les seves relacions amb el món literari valencià, de les Illes i de la Catalunya Nord, la necessitat de la defensa de la llengua. És per això que la Fundació es compromet, igualment, a tenir present aquesta defensa en totes les seves activitats.
La radicalitat que impregna l’obra poètica i narrativa de Maria-Mercè Marçal també es manifesta en la seva actitud política, d’esquerres i progressista, i en les seves reflexions culturals i socials fetes sempre des de la independència de pensament. En aquest sentit, la Fundació Maria-Mercè Marçal vol dur a terme activitats i promoure estudis que permetin la reflexió.
Així doncs, aquests seran els eixos que guiaran les activitats de la Fundació.